27 de gener del 2016

Habits de son


Hàbits de son

Fixeu-vos bé, “hàbits de son”, no problemes de son, ni alteracions de la son, sinó hàbits!
La majoria de consultes que ens arriben al El Petit Mon sobre la nit, tenen més a veure amb els hàbits que no pas amb una alteració fisiològica de la son.

Els hàbits no són més que rutines que ens ajuden a establir ordre en alguns aspectes com l’alimentació, l’autonomia o la son dels nens, el problema d’aquests últims és que ens agafa a la nit, molt cansats i amb poca empenta per a dur-los a terme.

Hi ha nens que arriben a fer més de 8 despertars cada nit i això és molt difícil de suportar per uns pares que l’endemà han de rendir al cent per cent a la feina.

Definim primer que és la son, dormir és un mecanisme que el cos utilitza per autor regular-se:
• Incrementa la producció de defenses.
• Regularitza els ritmes biològics del cos que es relacionen directament amb la salut i el creixement dels nens.
• Regula el nostre sistema nerviós.
....

No tots els nens tenen el mateix ritme de son, no es pot generalitzar les hores de son dels nens, si un nen no es mostra cansat durant el dia, vol dir que ha dormit prou.
Normalment un nen entre dos i tres anys dorm d’unes deu a dotze hores nocturnes, i una migdiada d’una o dues hores.De vegades el problema no és tant les hores de son, sinó la quantitat de despertars que es produeixen, i com actuar en aquestes situacions.

Algunes pautes que us podem oferir per a prevenir problemes de la son, són aquestes:

• Aquestes pautes són vàlides quan el nen no està malalt o té por (en un altre article ja tractarem les pors nocturnes i com ajudar als nens i nens que les pateixen).
Contactes de la nit, breus i avorrits (tenen despertars parcials i s’han d’acostumar a tornar-se a dormir sols).
• A partir dels 6 mesos proporcionar-li una joguina tova per ajudar-lo a quedar-se al llit.
• No treure’l del llit, ni jugar amb ell, ni obrir la llum. Asseure’s al costat i calmar-lo parlant. Intentar-ho primer de manera breu 1 minut.
• Establir un ritual, i fer-lo sempre igual, p. ex. bany, sopar conte o cançó, petó i a dormir.
No quedar-se a l’habitació fins que el nen es quedi adormit si no quan es desperta espera trobar-nos allí.
• A partir de l’any i mig dos anys apareixen els malsons, sempre els atendrem i no renyarem al nen perquè en tingui, el tranquil·litzarem al seu llit si volem, li posarem la mà a sobre l’esquena i quan es tranquil·litzi marxarem.
• Normalment els nens i nenes van adquirint un millor ritme de son a mesura que van creixent, si no milloren, sempre podem consultar amb un especialista, a molts hospitals existeix una unitat dedicada a la son i segur que ens podran fer un cop de mà.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada

Estarem molt agraïts de rebre comentaris.